TOP

Proefschrift ‘Complexiteit de baas?! Zorgtechnologie is mensenwerk’

Techniek is niet meer weg te denken in de Nederlandse ziekenhuizen. Een willekeurig ziekenhuis kent al gauw enkele duizenden apparaten, installaties en hulpmiddelen. De kwaliteit van al die technologie moet gewaarborgd zijn om de patiënt zo veilig, betrouwbaar en adequaat mogelijk te kunnen behandelen. Nog niet ieder ziekenhuis borgt haar kwaliteit goed, bleek onlangs uit een rapport van de inspectie voor de volksgezondheid. Dit terwijl de regelgeving sinds 14 jaar steeds strenger is geworden. Om deze complexiteit de baas te kunnen, ontwikkelden werktuigbouwkundig ingenieur Rolf Jan den Adel (67) en klinisch fysicus Michaël Lansbergen (41) in hun proefschrift ‘Complexiteit de Baas?! Zorgtechnologie is Mensenwerk’ hiervoor een heldere aanpak.

Het proefschrift is een duopromotie en het gaat om een proefontwerp: er is daadwerkelijk een oplossing ontworpen en ingevoerd in de praktijk. Beide zijn uitzonderlijk en maken dit proefschrift extra bijzonder. Michaël en Rolf Jan beschrijven een oplossing voor het borgen van kwaliteit van zorgtechnologie in de Nederlandse ziekenhuizen volgens hun methode ZGT-QMT. Uniek is dat de methode inhoudelijke, procesmatige en gedragsmatige aspecten combineert.

Dankzij de door hun bedachte aanpak en praktijktoetsing, is ZGT nu één van de koplopers op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Meer informatie over het proefschrift vindt u op de website van Zorggroep Twente en TU Eindhoven.