TOP

Masterclass patiëntveiligheid vakgroepen kindergeneeskunde

  • Initiatiefnemer(s): Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde, Commissie patiëntveiligheid
  • Contactpersonen:
    Mw. Dr. Ingrid Maas, beleidsmedewerker NVK-bureau
    Mw. Girly Hooper, secretaresse,
    telefoon (030) 282 3 846 of (030) 282 3 846
  • Doelgroep: De cursus is bedoeld voor kinderartsen en vertegenwoordigers van het veiligheidsteam van hun ziekenhuis zoals kinderverpleegkundigen, zorgcoördinator, veiligheidsfunctionaris etc, aangezien voor PVMS een multidisciplinaire aanpak en verantwoordelijkheid noodzakelijk is. Wij willen teams trainen in deze cursus.
  • Dit voorbeeld heeft betrekking op: diverse veiligheidscompetenties

Omschrijving

In ziekenhuizen gaat regelmatig iets mis, zoals de laatste jaren duidelijk is geworden. Hier iets aan doen, door het signaleren en verbeteren van onveilige situaties rond de zorg van kinderen, is één van de taken van kinderartsen. Een patiëntveiligheidsmanagementsysteem (PVMS) levert de bouwstenen en interventies om dit mogelijk te maken. Het opzetten en implementeren van een PVMS, zoals wettelijk afgesproken, blijkt een hele uitdaging. Tot op heden bestaat op een enkele uitzondering na geen geïmplementeerd PVMS binnen kinderafdelingen.

Deze masterclass, met vele interactieve sessies en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de kindergeneeskunde helpt u bij het effectief toepassen van de onderdelen van het PVMS en bij het implementeren van een PVMS op uw afdeling. De volgende aspecten komen aan bod: Hoe verder na het invoeren van het melden van incidenten, hoe analyseer je incidenten, hoe bedenk je een verbetering en hoe krijg je die dan ook nog ingevoerd?

Meer informatie leest u op de website nvk.nl