TOP

Medicatieveiligheid

Veiligheid rondom geneesmiddelen is van groot belang. Wanneer er onjuiste geneesmiddelen worden voorgeschreven, of geneesmiddelen onjuist worden gebruikt, ontstaat een risico op gezondheidsschade.

Medicatieveiligheid en VIPP

Op 1 januari 2017 ging het Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP) van start. Een belangrijk onderdeel van VIPP is…
Lees meer over Medicatieveiligheid en VIPP

Wat is medicatieveiligheid?

Medicatieveiligheid wordt gedefinieerd als het minimaliseren van aan geneesmiddelen gerelateerde problemen, waarvan medicatiefouten een belangrijk onderdeel vormen. Medicatiefouten zijn fouten…
Lees meer over Wat is medicatieveiligheid?

Toezicht IGJ

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) focust zich vanaf 2015 in het toezicht zorgbreed op het risicothema Medicatieveiligheid. Dit heeft al…
Lees meer over Toezicht IGJ

Richtlijnen

Op deze pagina vindt u meer informatie over richtlijnen en voorschriften voor medicatieveiligheid. Overdracht van medicatiegegevens in de keten Mede…
Lees meer over Richtlijnen

Medicatieverificatie

'De zorg rondom het gebruik van medicijnen is complex, omdat hier vaak verschillende zorgverleners bij betrokken zijn. Er zijn verschillende…
Lees meer over Medicatieverificatie

High Risk Medicatie

'Uit de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR), waar fouten met geneesmiddelen van Nederlandse ziekenhuizen worden gemeld, blijkt dat de meeste medicatiefouten…
Lees meer over High Risk Medicatie