TOP

Veelgestelde vragen Medicatieverificatie

Patiënten

Hoe wordt verificatie uitgevoerd bij  patiënten die worden overgenomen uit andere ziekenhuizen (overplaatsing)?
Wanneer een  patiënt overgeplaatst wordt uit een ander ziekenhuis zijn er twee situaties te onderscheiden:

  1. Bundel 2 medicatieverificatieverificatie bij ontslag (blz 20-23 praktijkgids) is in het overdragende ziekenhuis uitgevoerd. In dat geval heeft de  patiënt een actueel medicatieoverzicht. Het advies is om bij de ziekenhuisapotheek van het overdragende ziekenhuis te verifiëren of het inderdaad gaat om een actueel medicatieoverzicht wat tot stand is gekomen volgens de interventies beschreven in bundel 2.
  2. Bundel 2 medicatieverificatieverificatie bij ontslag (blz 20-23 praktijkgids) is NIET uitgevoerd. In dat geval heeft de patiënt GEEN actueel medicatieoverzicht. Het advies is bundel 1, medicatieverificatie bij opname, uit te voeren. Een eventueel afleveroverzicht van de overplaatsende ziekenhuisapotheek dient als input voor het op te stellen actueel medicatieoverzicht.

Hoe wordt verificatie uitgevoerd bij niet aanspreekbare patiënten (spoed en niet spoedopname)?
Wanneer een patiënt niet aanspreekbaar is, worden zowel bundel 1 als bundel 2 ongewijzigd uitgevoerd. Het medicatieopnamegesprek (bundel 1, interventie 2), resp. medicatieontslaggesprek (bundel 2, interventie 3) wordt gevoerd met de partner, familielid of andere relevante vertegenwoordiger van de patiënt.

Hoe tel ik patiënten die meerdere keren op dezelfde afdeling worden opgenomen in 1 maand?
Het advies is bij iedere elke opname en elk ontslag van een  patiënt de bundels medicatieverificatie uit te voeren. Reden is dat het risico op fouten bij opname in het ziekenhuis, bij overplaatsing binnen het ziekenhuis en bij ontslag uit het ziekenhuis groot is, omdat op deze momenten overdracht van  patiënteninformatie plaatsvindt. (Bron: Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens (25 april 2008, status: definitief)

Hoe tel ik  patiënten die voor een geplande dagopname komen maar toch klinisch worden opgenomen?
Ongeplande opnames worden pas meegeteld wanneer de toepassing van medicatieverificatie geïmplementeerd is bij de groep ongeplande opnames. Voor de meeste ziekenhuizen wordt pas gestart met ongeplande opnames als het proces bij geplande opnames goed is geïmplementeerd. Reden is dat  implementatie bij de geplande opnames eenvoudiger is. (zie praktijkgids Medicatieverificatie 1.3 blz. 19 (afbakening))

Richtlijn

Wat is de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens?
Onderzoeken wijzen uit dat er in de praktijk te veel fouten optreden bij de overdracht van medicatiegegevens. De richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten is opgesteld door het werkveld dat in de dagelijkse praktijk te maken heeft met het beoordelen, voorschrijven, ter hand stellen,bewaken en/of toedienen van medicatie aan patiënten (zie voorwoord richtlijn voor betrokken partijen). De richtlijn heeft als basis: op elk moment van voorschrijven is er een actueel medicatieoverzicht beschikbaar. Vanaf 1 januari 2011 is de richtlijn officieel van kracht en moet tussen alle zorgverleners medicatieoverdracht plaatsvinden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal erop toezien dat zorgverleners de richtlijn in de praktijk volgen.

Wat is het doel van bovenstaande richtlijn?
Het doel van de richtlijn is het voorkomen van fouten bij overdracht van medicatiegegevens en het vergroten van de patiëntveiligheid doordat zorgprofessionals in de samenwerkende keten altijd over een actueel medicatieoverzicht beschikken. Kijk voor meer informatie op de medicatieoverdracht.nl.

Film- en beeldmateriaal

Kan ik de film ‘Medical Error’ over Emily’s law downloaden?
De film Medical Error is te bekijken en te downloaden via YouTube.

Ontslagrecept

In hoeverre is het ziekenhuis verantwoordelijk voor het overdragen van een medicatieoverzicht en een ontslagrecept?
Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor het implementeren van de richtlijn Overdracht van Medicatiegevens in de keten. De verantwoordelijkheden van de verschillende betrokkenen (zorgverleners en  patiënten) bij de overdracht van medicatiegegevens staan in de richtlijn beschreven.
Uit de richtlijn:
De zorgaanbieder/de zorgverlener is verantwoordelijk voor het leveren van verantwoorde zorg. In het kwaliteitssysteem moet vastliggen op welke wijze (hoe, waar, wanneer en door wie) gegevens met betrekking tot voorschrijven, ter hand stellen, bewaken en toedienen van geneesmiddelen worden vastgelegd en overgedragen.

Wat is precies het verschil tussen een ontslagrecept en medicatieoverzicht?
Een ontslagrecept en een medicatieoverzicht zijn 2 verschillende dingen:

  1. Medicatieoverzicht (praktijkgids blz 19): de registratie per patiënt van alle geneesmiddelen (al dan niet op recept) en relevante gegevens over het gebruik daarvan, in een periode van tenminste drie maanden voorafgaand aan het moment van aanmaak en gebruik van dit medicatieoverzicht of zolang als nodig is voor verantwoorde zorg. (Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens).
  2. Ontslagrecept (praktijkgids blz.20): bevat het voorschrift voor de afleverende apotheek. In de praktijkgids staat beschreven wat in het ontslagrecept aangegeven moet staan.
Datum laatste update:
6 maart 2018
Is deze informatie nuttig?
Informatie niet compleet of actueel?
Mail de redactie