TOP

Theatervoorstelling Dag & Nacht

Dag & Nacht is een muziektheatervoorstelling gemaakt door Theatergroep Plezant in opdracht van VMS Veiligheidsprogramma. De voorstelling gaat over de cultuur in een ziekenhuis waarin het elkaar niet durven aanspreken, angst voor imagoschade en de kloof tussen medische staf, verpleging en management leidt tot schade bij patiënten.

Een vaatchirurg heeft onverwacht een uur tijd voor bezinning. Zijn noodkreet werpt licht op de flinterdunne scheidslijn tussen dag en nacht. De maatschappij vraagt om perfectie en de werkdruk is 24/7 voelbaar. Een race tegen incidenten lijkt onvermijdbaar. Is de patiëntveilige cultuur een utopie of een realiteit?

Mogelijkheden

Door de theatervoorstelling te combineren met de inzet van de trainingsmaterialen en eventuele hulp van ervaren organisatiecoaches kunt u in een verdiepend vervolgprogramma de vertaling naar individueel en teamniveau maken. De voorstelling staat dan niet op zichzelf, maar inspireert bezoekers daadwerkelijk aan de slag te gaan met de cultuur in de eigen werkomgeving. Zo krijgt de cultuurverandering werkelijk vorm.

Patiëntveilige cultuur
Wat voel je en zeg je niet hard op?
Wat denk je en deel je niet met collega’s?
Wat zou je willen en wat gebeurt er?
Wat laat je liggen en wat is van jou?
Wat is een mythe en wat is de waarheid?

Het voorkomen en beperken van onbedoelde vermijdbare schade is sterk afhankelijk van de cultuur die er binnen een ziekenhuis bestaat. In de zoektocht naar patiëntveiligheid speelt de feitelijke proceskant met protocollen en richtlijnen vaak de hoofdrol en blijft ‘de cultuur’ onbesproken. Toch is de vraag, welk klimaat nodig is voor het neerzetten van een topprestatie, fundamenteel. Wie durft de vragen te gaan stellen?

U kunt deze voorstelling bestellen via  de website van Theatergroep Plezant

Beeldmerk theatervoorstelling Dag & NachtMateriaal

Voor de communicatie rondom de voorstelling Dag & Nacht is er materiaal beschikbaar dat u hier kunt downloaden:

Ook is er een cd met muziek uit de voorstelling. Deze krijgen alle bezoekers van de voorstelling.

Reacties

Een greep uit de reacties na de voorstelling:

“Allereerst was iedereen erg onder de indruk van de voorstelling. Het zette bij ons aan tafel echt iedereen aan het denken en we kwamen tot de conclusie dat dit soort situaties erg moeilijk zijn. Iedereen besefte zich dat daar op het podium net zo goed een verpleegkundige had kunnen staan. Ook de houding van de chirurg in het stuk jegens verpleging was indrukwekkend. Veel artsen hebben ook die muur om zich heen gebouwd en er werd in onze groep goed begrepen waarom dat zo is. Ook kennen we allemaal situaties zoals in het voorbeeld geschetst. Een van de mooiste zinnen vond ik persoonlijk; We zijn niet continue bezig om te winnen maar om niet te verliezen.”

“Mijn bewondering en grote waardering voor de vakkundigheid van de toneelgroep. Ik vind het heel knap dat ze zo’n nijpend onderwerp zo goed kunnen “uitlichten” in slechts anderhalf uur. Toneel zoals toneel ook bedoeld is: de samenleving een spiegel voorhouden. Een betere manier om een probleem onder de aandacht te brengen kan ik me nauwelijks voorstellen. Het leverde een uitstekende inleiding op voor een discussie.”