TOP

SIT-boxen voor de acute verzorging van de vitaal bedreigde patiënt

Titel initiatief: SIT-boxen voor de acute verzorging van de vitaal bedreigde patiënt.

Ziekenhuis: IJsselland Ziekenhuis

Initiatiefnemers

Verpleegkundigen verpleegafdeling A3

Korte beschrijving

Boxen met daarin materiaal ten behoeve van de acute verzorging bij een vitaal bedreigde patiënt.

Doel

Alle benodigde materiaal voor een VBP bij elkaar zodat er geen onnodige tijd verloren gaat.

Aanleiding

Binnen het ziekenhuis zijn de verpleegkundigen SIT getraind, zodat zij weten wat zij moeten doen bij een vitaal bedreigde patiënt. Bij de hulp voor een VBP is bepaald materiaal nodig. Door het beschikbaar hebben van de direct benodigde materialen kan een VBP optimaal behandeld worden zonder verlies van tijd. Dit kan gebeuren indien de verpleegkundige eerst infuus materiaal etc. moet verzamelen. Op deze manier is alles voorhanden.

Stappenplan

3 x 2 (voor iedere unit één) boxen gevuld met materiaal ten behoeve van 1 vitaal bedreigde patiënt. Deze boxen staan op een centrale plaats op de afdeling, waar ook de reanimatiekar en de uitzuigapparatuur staat. Op deze manier zijn alle voor materialen en apparatuur voor een noodsituatie voorhanden.

Borging

De materialen worden aangevuld en gecontroleerd op steriele datum en staan op de checklist van de verpleegafdeling. Info hierover wordt ook bij iedere nieuwe medewerker doorgegeven en getoond wordt waar deze boxen staan en voor dienen.

Resultaten

De boxen worden gemiddeld één á twee maal per maand gebruikt. Na gebruik dircet aangevuld en teruggezet op de centrale plaats. Overige niet gebruikte boxen worden regulier op verloopdata gecontroleerd samen met alle andere steriele materialen.

Het geeft de vpk een gevoel van veiligheid en vertrouwen dat er in geval van nood altijd direct materiaal voorhanden is. Voor de patiënt betekent dit maximale behandeling binnen de snelst mogelijke tijd.

Contact

M. de Reuver