TOP

Memo Veilig Incident Melden

Naam initiatief: Memo Veilig Incident Melden

Ziekenhuis: TweeSteden Ziekenhuis

Dit voorbeeld heeft betrekking op: NTA onderdelen: Risico’s achteraf en Medewerkers.

Aanleiding

Fleur Mutsaerts, Adviseur Bureau Innovatie en Advies: ‘Hoe veilig is Veilig Incidenten Melden? Deze vraag werd met enige regelmaat door melders en VIM-commissies aan de Meldingscommissie van het TweeSteden ziekenhuis gesteld. Om hier een betrouwbaar antwoord op te kunnen geven, is advocaat gezondheidsrecht mr. Mieke de Die uitgenodigd.’

Toelichting

Tijdens de bijeenkomst “Veilig Incidenten Melden en Calamiteiten” in november 2010, bedoeld voor alle medewerkers van het ziekenhuis, heeft Mieke de Die in heldere bewoordingen uitleg gegeven over de standpunten van de verschillende partijen in het veld van de Nederlandse gezondheidszorg.

Resultaat

Deze informatie van Mieke de Die is na afloop door Fleur Mutsaerts (adviseur in het TweeSteden ziekenhuis) vastgelegd in een overzichtelijk memo van één A4 en vervolgens verspreid onder alle medewerkers via het Documentbeheer Kwaliteit Systeem, en in het bijzonder verstuurd naar het ManagementTeam, de VIM-commissies, teamleidinggevenden, organisatorisch managers en medisch managers. Omdat de memo heldere informatie geeft van de veiligheid van melden, wordt dit document sindsdien als leidraad gebruikt bij het beantwoorden van vragen.

Download

Download de memo

Contact

Fleur Mutsaerts