TOP

Het veiligheidspel

Initiatief: Het Veiligheidspel

Ziekenhuis: Westfries Gasthuis

Korte omschrijving

Dit spel is levensgroot uitgevoerd waarbij groepjes deelnemers de ‘pionnen’ waren op een soort ganzenbord-spel. Elk vakje correspondeert met een vraag in het kader van (patient-) veiligheid. Wanneer je een vraag goed beantwoordt, mag je nogmaals gooien. Er zijn door ons totaal 74 (open en gesloten) vragen geformuleerd en 8 foto’s waar vragen bij hoorden. Het 1e groepje dat de finish bereikt, heeft gewonnen.

Het spel is gespeeld tijdens een zgn. vliegwielbijeenkomst waar hoofden van afdelingen het speelden en vervolgens dit spel ook met hun eigen team kunnen spelen.

Doel

Medewerkers op een speelse wijze toetsen op kennis op Veiligheid en tevens werkt het bewustzijnsverhogend (jeetje, dat wist ik niet…. toch eens nakijken).

Aanleiding

Het bewustzijn van (patiënt-) Veiligheid verhogen bij de medewerkers.

Initiatiefnemers

Een coördinerend manager (Corine van Geffen), een unithoofd (Ine de Jonge), een adviseur opleidingen (Gea v.d. Helm) en een unithoofd I&MT (Gerard Engel)

Borging

Het spel wordt op verschillende afdelingen gespeeld en is beschikbaar voor iedereen binnen het ziekenhuis.

Resultaten

Naast een stuk kennis werkt het ook zeer goed als teambuilding; het is gewoon een leuk en leerzaam spel dat in circa 30 minuten gespeeld kan worden.

Contact

M.M.R. van Berkum