TOP

High Risk Medicatie

‘Uit de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR), waar fouten met geneesmiddelen van Nederlandse ziekenhuizen worden gemeld, blijkt dat de meeste medicatiefouten worden gemeld bij parenterale geneesmiddelen. Dat zijn alle geneesmiddelen die worden geïnjecteerd. Fouten worden gemaakt in zowel het proces van het voor toediening gereed maken van de medicatie als tijdens het toedienproces. Veel voorkomende fouten zijn: het verkeerde geneesmiddel gereedmaken, een verkeerde dosis gereedmaken, te vroeg of te laat toedienen of het niet toedienen van medicatie. Ook het treffen van onvoldoende hygiënische voorzorgsmaatregelen is een universeel probleem (Erasmus et al., 2010).’

Blok, C. de Koster, E., Schilp, J., Wagner, C. (2013). Implementatie VMS Veiligheidsprogramma, evaluatieonderzoek in Nederlandse ziekenhuizen. Utrecht, Nivel.

Klaarmaken en toedienen parenteralia

Bij het thema High Risk Medicatie: klaarmaken en toedienen van parenteralia leest u de informatie die vanuit het VMS Veiligheidsprogramma is samengesteld en gepubliceerd. Ook vindt u daar praktijkvoorbeelden en tools.

Datum laatste update:
14 januari 2019
Is deze informatie nuttig?
Informatie niet compleet of actueel?
Mail de redactie