TOP

Nederland en India samen tegen antibioticaresistentie

25 mei 2018

Nederland en India gaan nauwer samenwerken op het gebied van antibioticaresistentie en infectiepreventie. Dat laat het ministerie van VWS weten in een persbericht. De afspraken gaan over Nederlandse hulp bij het opzetten van een samenwerkingsstructuur in India, en het inrichten en professionaliseren van een surveillance systeem, bijvoorbeeld door het uitwisselen van richtlijnen in ziekenhuizen over infectiepreventie.

Nederland en India werken sinds enkele jaren samen op het gebied van overdraagbare ziekten, met een speciale focus op het bestrijden van antibioticaresistentie. Minister Bruins van VWS benadrukte het belang van een integrale aanpak, niet alleen nationaal maar juist ook door samenwerken over landsgrenzen heen; bacteriën houden zich namelijk niet aan landsgrenzen.

Bruins: ‘Antibiotica zijn één van de belangrijkste uitvindingen ooit gedaan. Zij hebben een enorm positieve impact gehad op de wereldwijde volksgezondheid en dat hebben ze nog steeds. Maar als we niet voorzichtig met onze antibiotica omgaan worden bacteriën resistent. In dat geval kan een simpele blaasontsteking opeens dodelijk zijn. Dat moeten en kunnen we voorkomen.’