TOP

Interview: ‘Patiëntveiligheid, verder dan ooit’

27 november 2017

“De veiligheid in ziekenhuizen is aanmerkelijk verbeterd. Toch zijn er ook nog duidelijke aandachtspunten”, zegt Cordula Wagner, bijzonder hoogleraar Patiëntveiligheid en directeur van onderzoeksinstituut Nivel. Wagner geeft haar visie op de ontwikkeling van patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen in het magazine van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.  In een interview geeft ze aan waar volgens haar verdere verbetermogelijkheden liggen.

Safety II

“Patiëntveiligheid is niet zomaar bereikt. We moeten op nieuwe risico’s anticiperen en tegelijkertijd de bestaande risico’s blijven beheersen”, aldus Wagner. Eén van de aanbevelingen die ze doet is om nog pro-actiever te gaan werken, bijvoorbeeld volgens het principe van Safety II.

Daarbij draait het onder andere om, vooral in complexe situaties, te leren van wat goed gaat, naast het leren van dingen die zijn misgegaan. Hierdoor krijgen zorgverleners een beter situationeel inzicht en worden ze gestimuleerd beter gebruik te maken van hun eigen ervaring en kritische blik. “Dat zal tot een pro-actieve cultuur leiden, waarbij iedereen van elkaar leert en de flexibiliteit heeft om zijn gedrag aan te passen.”

Lees het complete interview in het NVZ-magazine